Voeding

Vers-vlees/Brokken

Er is enorm veel te vinden op het internet waarom het beter zou zijn om je hond vers-vlees te gaan geven i.p.v. brokken.

Als eigenaar zie je vaak door de vele informatie door de bomen het bos niet meer.
Vanaf 2005 ben ik zelf vers-vlees gaan voeren in mijn kennel omdat een van mijn eigen honden darmproblemen kreeg. Mijn honden stonden toen de tijd op brokken waar ze het altijd goed op deden.

Maar zoals bij zo veel diervoeders veranderen ze de zak qua uiterlijk nog weleens, en de leverancier zegt dan dat er qua samenstelling niets is veranderd. Ik kan u vertellen dat is niet waar.

Negen van de tien keer is er wel degelijk iets veranderd in de samenstelling waardoor je hond het niet meer wil eten of hij krijgt darmproblemen, zoals diarree. Of de ontlasting wordt wisselvallig, de ene dag is het vast en de volgende dag is het weer dun. Dit was ook bij mijn hond het geval.

Vanaf die tijd ben ik vers-vlees gaan voeren en heb dit ook doorgevoerd in mijn kennel zodat ook de pups groot werden gebracht op vers-voer.
Ik kwam tot de volgende conclusies:

 • De darmproblemen van mijn hond gingen over.
 • De teef gaf meer melk dan bij brok voeding.
 • De pups kregen geen diarree als zij ontwormt moesten worden.
 • De pups waren actiever, en groeiden gelijkmatiger.

Tevens liet ik de pups aan de hand van een titter-bepaling vaccineren, wat er ook aan bij heeft gedragen dat ze op een leeftijd van ongeveer 6 a7 maanden geen darmklachten kregen. Dit was in het verleden nog weleens het geval, ondanks dat ik vers voerde. Ik zal later in een blog hier meer over uitleggen.
In 2007 ben ik vers-vlees gaan verkopen, veel klanten belden mij met onder andere de volgende vragen:

 • Hoe kan ik zien dat ik mijn hond de juiste voeding geef?
 • Is vlees voeding duurder dan brok?
 • Mijn hond heeft al jaren huidproblemen en de dierenarts weet na vele onderzoeken niet wat het is, dus krijg ik prednison mee. Ik kreeg het advies om eens vers te gaan voeren, wat is uw ervaring?

Mijn stelregel is altijd: Het duurste voer hoeft niet het beste te zijn, en het goedkoopste voer niet het slechtste!

Maar hoe weet je dan of jouw hond de juiste voeding krijgt?

Ik stel dan altijd de volgende vragen:

 • Krijgt je hond 1 of 2x per dag voer (de meeste honden staan op brok)
 • Hoe vaak poept uw hond per dag?

Antwoorden:

 • De meesten zeggen dat zij 2x voeren
 • Mijn hond poept veel, soms wel 4 of 5 keer per dag.

Ik maak dan altijd de opmerking; als u het voer zou wegen wat u erin stopt, en u zou wegen wat uw hond poept dan komt u waarschijnlijk tot de conclusie dat er net zoveel, zo niet meer uit komt als dat u erin stopt?

Iedereen zegt dan, “nou u het zegt” ik heb er nooit zo naar gekeken.

Als dit bij uw hond ook het geval is dan kunt u ervan uit gaan dat uw hond niet de juiste voeding tot zich krijgt.

Dit geeft namelijk aan dat uw hond heel weinig tot geen voedingsstoffen uit de voeding op neemt, hoe meer de hond aan voedingsstoffen uit de voeding haalt, des te minder moet de ontlasting zijn die hij uit poept.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van veel ontlasting?
De meeste brokken bevatten granen, en dierlijke bijproducten, dit zijn stoffen waar de darmflora van de hond niets mee kan, en scheidt deze dus direct uit.

Tevens zijn dit ook de stoffen die de darmflora bevuilen, waardoor afvalstoffen slecht de darmflora kunnen verlaten, waardoor ziekten kunnen ontstaan, zoals: diarree klachten of huidproblemen.

Dus als u kiest voor brok voeding let er dan op dat er geen granen of dierlijke bijproducten in zitten.

Een belangrijk gegeven om te weten is:

 • Brok voeding geeft altijd meer ontlasting dan vers-vlees voeding. Door een brok te voeren welke voor 80% uit vlees bestaat zult u zien dat ook een brok voeding minder ontlasting geeft.
 • Uw hond drinkt veel meer water bij brokken dan bij vers-vlees, vlees bestaat uit 90% vocht waardoor de hond veel minder drinkt. Heeft uw hond incontinentieklachten en staat hij/zij op brok zet uw hond dan eens op vlees. Hierdoor gaat de hond minder drinken waardoor de blaas minder wordt belast, en de incontinentieproblemen verminderen of helemaal verdwijnen. Zie referentie van boxer Guusje.

Is vlees duurder dan brok?

Vlees geven lijkt soms duurder, maar als je een kwaliteit goede brok geeft, (er zijn al meer merken die uit 80% vlees bestaan) dan is vlees niet duurder. Doordat de hond veel meer voedingsstoffen uit zijn voeding kan halen hoef je veel minder te geven.

Huidproblemen en vlees

Voor ik begon aan mijn studie als klassiek homeopaat in 2011, kon ik klanten alleen proberen te helpen door eens van voeding te veranderen, om te kijken in hoeverre de klachten zoals huidproblemen zouden verbeteren.
Laat ik wel even duidelijk wezen dat niet alle klachten alleen met vers-vlees te verhelpen zijn, sommige dieren zijn zo belast, of de klachten zijn al chronisch geworden, dat je met alleen verandering van voeding er niet gaat komen.
Maar ik heb toch veel klanten kunnen helpen waarbij de huidklachten geheel, of grotendeels verdwenen. Waardoor de honden weer beter in hun vel gingen zitten en eigenaren erg blij waren dat er nu toch eindelijk wel verbetering te zien was.

Waarom is goede voeding voor je hond zo belangrijk?

 • De darmen van zowel mens als dier, zijn net zo belangrijk als onze hersenen.
 • Hoe schoner de darmflora des te beter kunnen afvalstoffen het lichaam verlaten.
 • Als je dier ziek is en z’n darmfora is niet schoon, heeft dit ook invloed op het behandelen van de klacht waar je eigenlijk voor komt.